Followers

Karipap Inti Ubi Kentang

Bahan-bahan doh karipap(dpt dari myresepi ubah ikut saiz sendiri)
  • 3 sudu besar marjerin/butter dicairkan
  • Secubit garam
  • 3 ketul ais
  • 1 cawan air
  • 3 cawan tepung gandum
  • sebiji telur
Cara membuat doh
  1. Satukan garam air dan ais.
  2. Telur di gaul bersama tepung hingga menjadi seperti serbukroti.
  3. Masukkan marjerin dan uli hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan campuran air sedikit demi sedikit(jgn masukkan sekaligus nanti terlembik adunan)
  5. Leperkan doh dan gulung rapat-rapat seperti bentuk silinder. Biarkan sejam/bolehlah membuat inti.
  6. Hiris adunan setebal 1cm(hiris ikut keperluan makan sahaja.Doh yang lebih boleh disimpan dgn membalut dalam plastik dan disimpan dalam peti sejuk(boleh buat guna inti lain pulak)
  7. Leperkan hirisan tadi dan letakkan inti dan kelimlah guna tangan /alatnyer.
Bahan-bahan inti
  • 3 biji ubi kentang (potong dadu)
  • secawan daging/ayam cincang( cikgu guna daging burger je sebab itu je yg ada kat dalam peti ais)
  • 3 ulas bawang merah
  • seulas bawang putih
  • 1cm halia(dihiris halus)
  • 1 1/2 sudu rempah kari daging
  • garam dan gula
  • Air secukupnya.
Cara-cara membuatnya
Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia.Kemudian masukkan rempah kari (bancuhkan dengan sedikit air)
Masukkan pula ubi kentang dan daging.Perasakan garam dan gula secukupnya.Tambahkan air jika ubi kentang masih belum empuk. Masak sehingga kering

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails