Followers

Laksa Johor


Resepi ni diambil dari dapur Kak Am..rasanya memang sedap..dan nilah first time saya makan laksa Johor tp tak buat sambal belacan..stok belacan dah habis..
Bahan2 :
1 pkt laksa/1 kotk spageti (direbus hingga lembut & titiskan sikit minyak)
1kg ikan kembong/tenggiri /parang
(ikan direbus kejap & diambil isinya & diblender, air rebusan diambil juga)
(kalau nak lagi sedap blh tambah sedikit isi udang juga direbus & diblender)
1 biji kelapa (ambil santannya)
4-5 kpg asam gelugor/asam keping
sedikit garam & minyak (utk. tumis)

3sb kerisik & 2sb rempah kari ikan

Bahan Diblender(*)
10-15 tgkai lada kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 btg serai
1" lengkuas, 1" halia & 1/2" kunyit

Bahan Hiasan
2 biji timun
(timun dimayang halus, senang guna alat sagat)
4 tgkai daun kesum (dimayang halus)
4 tgkai daun selasih (dimayang halus)
5 biji limau kasturi (dibelah dua)
sedikit taugeh
1 biji bawang besar (dimayang halus)

Sambal Belacan
5-6 biji cili merah + 3-4 biji cili padi
(kalau suka pedas blh tambah)
2-3" belacan
(belacan dibakar/goreng dulu dgn sedikit minyak)
*semua bahan diatas dblender/tumbuk

Caranya
Tumis bahan2 yg diblender(*) dgn sedikit minyak, masukkan rempah kari (dibancuh dgn sedikit air dulu) dan biar garing. masukan kerisik, isi ikan bersama airnya dan juga santan. masukan pula asam gelugor & garam. Biar hingga mendidih dan sambil dikacau. Bila dah rasa garamnya tutup api dan siap.

Hidangan
Laksa dihidang dgn hirisan timun, sedikit hirisan daun kesum & daun selasih, taugeh, & hirisan bawang. Masukkan kuah laksa dan diperah limau kasturi dan digaul rata dgn sedikit sambal belacan. Siap boleh makan..!
(ada juga yg suka letak lobak asin yg hancur)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails