Followers

Sayur lemak Kulit Rambai


Lepas makan buah rambai yang sedap tu..kulitnya jangan dibuang..teramatlah sedap kalau dibuat sayur lemak apalagi dicampur dengan sotong/ikan rebus..meletup rasanyer...

Bahan-bahan
  • Kulit rambai ikut suka banyak mana (rebus sehingga lembik dan perahkan jusnya..kalau tak masam gilerlah jadinya)
  • Kacang panjang dihiris (optional)
  • Petai(optional)
  • 3 cawan santan
  • sebiji cili merah dihiris
  • sebiji bawang besar hiris memanjang
  • 2 ekor ikan selayang(rebus bersama asam keping dan garam kemudian kisar isinya)
  • Garam gula dan pak aji
Cara-cara
Masukkan semua sekali dalam periuk...bila mendidih perasakan garam dan gula serta pak aji...kalau nak masukkan air rebusan ikan pun sedap juga...dah siap.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails