Resepi dapat dari rumah Ummi yg diambik dari buku Senangnya Memasak DAGING Bersama Chef Hanieliza
Bahan A:-
- 600 gm daging (dipotong nipis)
- 1/2 cawan buah prun (dibuang biji dan dimesin halus)
- 5 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar cili mesin
- 2 sudu besar rempah kari
- 4 sudu besar minyak
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Bahan B (dihiris):-
- 4 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- 2 inci halia
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani.
No comments:
Post a Comment