Followers

Kuih Lompat Tikam



Teringin pulak nak makan kuih ni..tapi tersangatlah leceh bagi saya yang sedia ada virus M ni...tapi terpandangla pulak resepi ni kat fotopages Kak Hanieliza...tak payah kacau lama2 kat atas dapur cam mak saya selalu buat dulu..kukus jer...tapi saya lebih suka yang kacau lam2 sebab hasilnya kuih tu jadi berkilat..tapi untuk org macam saya ni mana yg lebih mudah itu jerlah yg dibuat ..sori Kak Liza saya copy resepi kat sini


KUEH LOMPAT TIKAM
Bahan Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 s/k air kapur
secubit garam

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.


Bahan Lapisan Putih
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.

Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]

Cara
1. Masakkan semua abhan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails