Followers

Homemade Serikaya


Serikaya yg tak berapa kaya....he.he.. gara2 tak kacau bagus2..berketul2 serikaya ni,tak yg macam Mat Gebu punya..licin berkilat..apa2 pun rasanya memang sedap..anak2 tiap2 hari makan roti ngan serikaya ni walaupun diorang cakap kenapa serikaya mama pelik sikit?..Mintak izin yer Mat Gebu dan tuan punya resepi asal "Norzailina Nordin". CnP resepinya kat sini utk rujukan akan datang

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur
300 ml pati santan (nak sedap guna santan segar)
180 g gula pasir (resipi asal 240g)
2 helai daun pandan
60 g gula pasir*
125 air panas*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Masak gula hingga perang, dengan berhati2 masukkan air panas, kacau rata dan matikan api. Biar suam.
  2. Satukan telur, gula pasir dan pati santan. Kacau rata hingga gula larut dan tapis. Tuang 1/2 adunan ke dalam karamel tadi dan kacau pantas dengan whisk. Kemudian, bancuhan karamel tadi tuang kembali ke dalam bancuhan telur dan kacau rata2.
  3. Alih ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan jerang atas api kecik sambil dikacau sentiasa hingga berkilat Simpan dalam peti sejuk untuk memanjangkan jangka hayat seri kaya tadi. Jangan lupa keluarkan daun pandan....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails