Followers

TEPUNG GOMAK


Dah lama tak makan kuih ni..bertahun2 jugaklah..mak saya pun rasanya tak pernah wat kuih ni..kalau nak makan biasa beli je..tiba2 ternampak kat umah..err lupa lak...tgk resepi senang sgt..bhn2 dah ada trus buat je la..tapi anak2 tak suka..maybe tgk byk bedak sangat kot..ha..ha..resepi amik kat MyR oleh tulip77 saya copy yer..tapi kita tak sukat pun campak jer

Bahan-bahan ( 20org )

  • 300gm tepung pulut
  • 300g tepung kacang hijau
  • * Bahan untuk inti *
  • 150gm gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1 bj kelapa parut
  • 1/2 st tepung gandum
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
  2. Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
  3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
  4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
  5. Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
  6. Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
  7. Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
  8. Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails