
Nama apam ni sebenarnya apam dewa jer..saje je tambah dewi tu..tp jgn tanya camne dpt nama tu..saya btul2 x tahu..bagi org yg 1st time makan apam ni akan terasa sangat hanyir telur tu..tapi kalau anak tekak org trg cam saya ni yg dah merasanya dari kecik dah terbiasa sgt ok jer la..lagipun saya letak oren sunquick lebih sikit so x rasalah hanyir telur tu..tapi memang bertahun jugak tak makan apam ni..hari tu bila dalam fb selera trg diorg masukkan gambar apam dewa ni siap ngan link resepi dari myR..senang lak tu nak buat..rupa2nya tak sia2 buat anak2 pun suka..licin! ok resepi cam kat bawah ambik dari myR milik misayu
Bahan-bahan ( boleh mkn bila2 masa.. )
- 6 biji telur
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar sunquick (utk hilangkan bau hanyir telur)
- Pewarna
Cara-cara
- Pukul telur bersama gula dan sunquick hingga kembang (putih).
- Setelah kembang, masukan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukan pewarna yang disukai. alaskan loyang dengan plastik.kemudian masukan adunan ke dalam loyang berselang seli.
- kemudian kacaukan sedikit aduna yang di dalam loyang dan lorekan corok di atas.
- Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.. ****selamat mencuba****
Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )
- 250 g tepung berserbuk penaik
- 200 ml santan
- 200 g gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate
- Secubit garam
- Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
- Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
- Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
- Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
- Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

No comments:
Post a Comment