Followers

UDANG GORENG MAMAK


Salam semua..hari khamis yg sungguh sibuk hari ni duk kat sek sampai petang..balik je berkejar pg nursery ambik anak...adui penatnyer...esok bersambung lagi sampai malam...urus kem akademik SPM...sampai jer trus masak utk wat bekal asben tercintaku pg mancing..oh my asben..tersangat komited ngan mancing...harap2 le bawak pulang ikan besor2 yer bang!
Lauk yg kumasak kat atas tu bukan yg mlm ni tau..itu yg semalam punya...resepi ni tengok kat umah kak Jun , tp kak jun dah tukar ngan sotong dan resepikat bawah ni dari puan Hana Jepun yg diambik lak dari soda hikari..uih panjangnya asal usul resepi ni .. ku tergoda tgok gambor yg ditayang tu...ditambah lagi bila ku singgah kat tepi jalan tu ada lak udang yg fresh..maka jadilah resepi cam yg korang tngok tu..resepi saya copy dari hana..

Bahan-bahan
  • 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya - ade udang kurus jerk! (saya buat 1/2 kilo jer)
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji bawang putih - cincang
  • 1 cm halia muda - tumbuk
  • 1 batang serai - di ketuk
  • 1/2 cawan air/stok ikan
  • 1 susu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan - lenkali nk lebihkan skit
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 senduk gulai cili kisar
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 helai daun pandan
  • Garam, gula serbuk lada sulah
Cara-cara
  • Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
  • Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
  • Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
  • Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
  • Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
  • Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails