Followers

IKAN BERENANG??


Salam hujung minggu semua kawan2 blogger....menyepi jap dua 3 hari ni...cuma p jalan2 umah kawan2 tp sbg sleeping reader jer...tgk2 resepi...cbuk jgk ni..tu yg x sempat nak tulis n3...
ok hari ni nak tayang resepi simple jer...tapi asben kita suker....dulu2 masa duk asrama kami panggil lauk ni ikan berenang..mungkin sebab masak cam gini banyak kuah...boleh ikan tu berenang2...hehe..
ekceli resepi ni ikan masak tumis jer cuma kelainannya tumis ni x kering tapi berkuah cam sup itu jer...maklumla tekak asben x sah kalau makan nasi x de lauk yg berkuah byk...

ok..kita tayang resepinyer..

Bahan2
2 ekor ikan kembung...leh gak guna ikan lain( kalau besar potong 2)
5 ulas bawang merah kisar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar air asam jawa
2 cawan air
garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar mayang

Cara2
Tumis cili kering hingga terbit minyak, masukkan bahan kisar dan goreng hingga garing masukkanpula air asam dan air hingga mendidh
Masukkan ikan dan perasakan garam dan gula
Bila hampir masak masukkan bawang besar..dan bila masak bolehlah makan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails