Followers

KARI AYAM


salam hari anam (Sabtu) Semua..sudah ngorok(tidur) ke?..maklumla esok x keje kan! Saya hari ni mengahadiri kolokium Kajian Tindakan yg diadakan di bangunan Yayasan Sabah...yg mana ada 8 org guru dari sek kami membentang kajian tindakan mereka..Syabas buat kawan2!!..kolokium ni berlangsung dari jam 7.30 am hingga la 4.30am...walaupun penat tp byk input berguna yg boleh kami ambil...nantila kalau ada gambar saya upload..

pejam celik..rupanya dah 5 hari x update blog..dan tau2 jerlah byk lah bhn2 yg tertunggak..takpela..yg penting x berkubur dah la!

okb ni resepi kari ayam yg dah habis ditelan beberapa hari lepas...resepi ni wat ikut citarasa


Bahan2

1) Seekor ayam
2) Bawang merah 5biji(kisar)
3) bawang putih 5 biji juga(kisar)
4) halia 1 inci di kisar
5) 1 biji cili belah dua hiasan jer
6) bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga serta daun kari.(utk tumis)
7) sedikit kerisik
8) Santan 2 cawan
9) Serbuk kari daging 2 sb
10) sekeping asam keping
garam dan gula secukupnya


Cara2
1)kemudian tumis bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis.
2)Masukkan bahan kisar dan daun kari
3)tumiskan semuannya hingga nampak kekuningan,baru masuk rempah daging.
4)masukkan pula santan, ayam dan asam keping
5) bila ayam hampir masak masukkan kerisik dan renehkn dgn api yg kecil hingga ayam masak.. tutp api bila sudah masak


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails