Followers

SAMBAL TEMPOYAK UDANG



Ni resepi hari ni tau..ok berjaya gak hari ni nak masukkan entry terkini... udang ni masak utk mkn mlm ni... dah lama simpan resepi ni...ngam2 lak asben wat blk udang ..walaupun x ckup bhn ttap sedap thanks kak liza...ok resepi kat bawah ni copy dari kak liza yg glamer tu!! mintak halal yer...


SAMBAL TEMPOYAK UDANG


Bahan

500 gm udang sederhana besar [buangkan kulit]

2 papan petai [ambil isi] - x letak takde kat umah

3 sudu besar tempoyak

2 helai daun kunyit [koyakkan] - pun x letak

1 sudu kecil gula

Garam secukupnya


Bahan Mesin

5 tangkai cili merah -saya guna cili boh jer

7 tangkai ciliapi

5 ulas bawang merah

Cara

1. Masukkan bahan mesin, tempoyak dan daun kunyit dalam periuk.

2. Masakkan sehingga naik wap. Kacau rata.

3. Masukkan petai, udang, gula dan garam.

4. Kacau rata dan masakkan sehingga agak pekat.

5. Masukkan dalam pinggan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails