Followers

GULAI KAN TENGGIRI


Salam semua..next entry kedua hari ni...ni pun gambar lama2...gulai ikan tenggiri ni saya suka masak macam mak saya buat...gulai yg x guna rempah...biasanya mak saya sebut gulai kunyit lengkuas je

ok..malas nak membebel panjang..trus tulis je resepinyer...

BAHAN2
seketul kepala ikan tenggiri
3 cwn santan( kalau x brp suka byk kuah..sikit dah le)
2 sb cili boh
sekeping asam keping
garam dan gula

BAHAN KISAR
1 biji bwg bombay(xguna bwg merah mahal sgt!!)
2 ulas bwg putih
2 cm halia
2 cm kunyit
2 cm lengkuas
sedikit serbuk ketumbar/jintan manis/jintan putih (ni pengganti rempah cap bunga ros)

CARA2
Letak santan dalam periuk dan didihkan
Pastu masukkan bahan kisar ngan cili boh
bila mendidih masukkan ikan dan asam keping
masak atas api sederhana yer
perasakn garam dan gula

**mak saya cakap..kalau masak gulai renehkan atas dapur biar lama jadi kuah tu akan jadi lebih sedap..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails