Followers

Gulai Daging


Daging ni wat makan bekpes dengan pulut kuning..dah lama anak mintak buat .hari ni jer baru ada masa..sepanjang buka sek...rasanya sabtu ni jer yang free..bolehlah wat projek yang patut..
resepi ni rasanya semua orng dah tau..tapi tulis jugaklah...ikut resepi mok saya

Bahan-bahan
  • 6 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 inci lengkuas*
  • 2 sudu rempah gulai cap bunga rose
  • 2 sudu rempah masak cap bunga rose
  • 2 sudu besar cili boh
  • sedikit gula melaka lbh kurang 2 sudu
  • 1 keping asam
  • 1/2 kg daging dihiris
  • 2 biji ubi kentang potong 4
  • garam, gula dan perasa secukupnya
  • sedikit bunga lawang, kayu manis, cengkih dan buah pelaga
  • 3 cawan santan
  • Minyak untuk menumis
* dikisar

Cara membuatnya
Daging diperap seketika bersama bahan kisar, rempah masak dan rempah gulai sehingga mesra.
Tumis bunga lawang, kayu manis, cengkih dan buah pelaga hingga wangi, masukkan cili boh biar seketika hingga cili masak.
Masukkan perapan daging dan gula melaka, biar hingga daging empuk dengan api sederhana kecil.
Setelah empuk masukkan santan bersama ubi kentang dan asam.
Menurut mak saya kalau masak gulai hendaklah renehkan dengan api yang kecil..makin lama dimasak makin power lah..kkemudian masukkan garam, gula dan perasa secukupnya..bila terbit minyak tu...dah masaklah tu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails