Followers

EGG PRATHA ROLL


ekceli resepi ni dah basi dikalangan kawan2 blog...tapi nak buat jugak..memang best ..tapi kita buat ikut anak tekak orang dalam rumah ni..kena ejas sikit la..resepi ada kat banyak umah ..umah Hana, Love..Ummi...dan ramai lagi tak tau pulak resepi asal dari sape tapi saya copy dari umah ummi..dan paste kan kat sini..mintak halal tuan punya resepi..kita makan ngan kari ayam..

Bahan:-
  • 5 keping frozen plain paratha (saya guna jenama Kawan)
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails