Followers

SAYUR LEMAK KULIT RAMBAI




Resepi ni adalah salah satu peveret saya..kadang2 x mkn nasi ratah jer trus...sedap sebab rasanya masam2 kulit rambai tu...sayur macam ni sesuai gak untuk buah gajus muda..best tapi susah la nak jumpa...



bahan2..
kulit rambai 2 cawan(rendam ngan air grm 15 min, then cuci kmdn rebus..tunggu sejuk then ramas2 utk kluarkan rasa masam berlebihan)
2 ekor sotong di hiris (ikut suka la..saya guna sekor je sebab tu jer stok yg ada) segenggam ikan bilis..x letak pun x pe
sebiji lada merah dihiris memanjang
2 cawan santan

1/2 biji bawang besar dihiris

garam dan gula secukupnya..


Cara2
Didihkan santan bersama bawang besar, ikan bilis dan lada besar..

Kemudian masukkan sotong ngan kulit rambai..
perasakan garam dan gula dan boleh dihidang...

* jgn masak terlalu lama kalau terbit minyak x sedap la

4 comments:

  1. err tak pernah makan..sedap ke cikgu?

    ReplyDelete
  2. Salam Cikgu Nor,
    Saya pernah nampak org masak lemak cili api keli salai dengan kulit rambai. Cam sedap je tapi tak pernah cuba pun.

    ReplyDelete
  3. salam zila..cuba lah..bagi saya masak cam gini sedap..

    ReplyDelete
  4. to kalamhati
    sedap makan cam gini...masam2 gitu...trylah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails