Followers

IKAN GORENG JINTAN


resepi ni tengok kat dapur Mat...walaupun simple tp x pernah lak goreng letak jintan..jadi bila tertgk jer tu konpiden la ingat resepi ..so masa gaul td pun x tgok dah resepinya...rupa2nya byk pulak derhaka pada resepi asal..sori bebyak yer tuan punya resepi dan mintak izin letak kat sini resepi tu yer supaya x menderhaka lagi...hahaha

IKAN GORENG JINTAN....

sumber: Dapur Tanpa Sempadan (CMG)

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan tamban sardine @ 3 ekor ikan kembong hijau
3/4 inci kunyit hidup* (kita guna kunyit serbuk jer)
2 ulas bawang putih* (x letak sebab x ingat)
1 camca teh jintan kasar* (yg ni dua2 jintan kita letak)
1 batang serai, hiris halus* (yg ni pun lupa)
Garam secukup rasa*(*ditumbuk hingga halus)
2 camca besar tepung beras ( hehe yg ni tertukar tepung jd tepung jagung..haha)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tamban disiang, cuci bersih dan kelar kecil2. Kemudian lumur rata2 dengan bahan tumbuk halus tadi. Perap 20 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali (mat guna non-stick pan) tabur tepung pada ikan tadi, gaul rata2 dan goreng hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian ikan tadi, gunakan api sederhana. Angkat dan toskan....Hidangkan panas2..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails