Followers

PAU KUKUS

Selamat malam semua..apa khabar??..mata cam ngantuk tp masih larat rasanye nak masukkan entri baru..petang tadi saya buat pau kukus..sebenarnya nak habiskan inti kacang hitam yang dibeli lama dah..nanti xpired lak...

Resepi ni ambik kat MyR yg di pos oleh yani...resepi ni x guna tepung pau dan simple nak buatnyer...hasilnyer jgk amat puas hati..anak2 balik sek jer trus habiskan kuih ni..tapi saya x ikut sukatan..main agak2 jer..sori yer tuan punya resepi.!!tp x la secantik org lain buat ..menggerutu jer pau tu..apa2 pun semuanya dah selamat dalam perut anak2..

saya CnP resepinya kat bwh utk rujukan..mekasih utk yani...

Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 300g tepung gandum
  • 6g baking powder
  • 2g garam
  • 162g air suam
  • 6g dry yeast
  • 30g gula halus
  • 18g lemak sayur

Cara-cara

  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
  6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Utk inti tu, saya beli yg dah siap jer..
  10. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  11. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails