lauk ni peberet saya masa belum kawin dulu sampai la sekarang...masa belum kawin memang x pernah masak ni sebab kita memang suka yg mak masak...kalau mak masak kuahnya saya hirup sampai licin...

teringat kat mak..kalau dulu2 bila balik dari asrama sekali sekala apa jer yg aku sebutkan mesti dia masak..maklumla anak bungsu nye kan!...tapi sekarang mak dah makin berusia..masak pun dah x larat..sakit sendinye makin menjadi2..saya pulak kadang2 terasa menjadi anak yg kejam..hanya mampu bertanya khabar melalui telefon je...jarang betul ada sewaktu dia memerlukan...yelah pulang kampung setahun sekali..sekarang ni jer sejak ada tambang murah boleh pulang 2 kali stahun...sebak rasanya..tapi doaku tak pernah putus untuk mu mak dan ayah..
Ops..dah lari dari topik...tapi resepi ni pasti menjadi nostalgia buatku...dan rasa gembira bila anakku yg sulung sudah mula menyintai lauk ini...
Ops..dah lari dari topik...tapi resepi ni pasti menjadi nostalgia buatku...dan rasa gembira bila anakku yg sulung sudah mula menyintai lauk ini...
BAHAN2
2 ekor ikan kerisi (kalau besar potong 2, tp saya suka yg kecik kalau masak cam gini)
5 ulas bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
2 sb cili boh
sedikit kunyit hidup di kisar
sedikit halia dikisar
sedikit lengkuas dihiris
2 keping asam
4 tangkai daun kesum
garam dan gula secukupnya
Air( saya suka letak byk sebab anak2 termasuk saya suka makan byk kuah)
CARA2
Didihkan air dan masukkan bahan kisar dan lengkuas
Masukkan pula asam keping biar seketika
Kemudian masukkan ikan dan daun kesum ...
perasakan garam dan gula..reneh sekejap dan bolehlah dimakan ngan nasi putih yg panas2...
No comments:
Post a Comment