Followers

Puding Karamel

Bahan-bahan
  • 4 biji telur
  • 1/3 tin susu cair
  • 1/3 tin susu pekat
  • sedikit esen vanilla
  • 1 cawan air
  • 3 sudu besar gula (untuk karamel)
Cara-cara
Panaskan 3 sudu besar gula diatas api sederhana sehingga cair dan terus dituang atas loyang/panaskan terus diloyang yang mahu digunakan.
Panaskan periuk untuk mengukus.
Kisar semua bahan diatas kecuali gula dan tuang didalam loyang yang berisi karamel.Pastikan bahan yang dikisar memenuhi aras loyang supaya apabila dikeluarkan puding tersebut tidak hancur.
Sebaik2nya tutup loyang tadi dgn aluminium foil supaya air tidak jatuh ke atas puding
Kukus selama 40 minit - 1 jam
Sebaik masak gelekkan loyang supaya puding terpisah daripada dinding loyang
Hati-hati keluarkan puding supaya tidak hancur kerana adunan ini sungguh lembut

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails