Followers

Kayu Kamat


Sebenornye kayu keramat tapi ikut lidah aku selalu sebut kayu kamat jer..sedap dimakan begitu sahaja atau cicah ngan kari apa2 lah aku wat kari ayam yg simple jer...yg penting dapat cicah... ini resepinyeryg dicilok dari blog ..x ingat la..mintak halal yer..

Bahan2
500 gram tepung gandum
1 camca teh soda birkabonat
1 camca teh yis segera (mauripan)
6 camca makan gula
1 camca makan planta
300ml air suam

Cara2 Menyediakan
1.Yis segera dibancuh dgn sedikit air suam tadi dan biarkan yis kembang seketika
2. Bancuh gula dengan air lebihan membancuh yis tadi.
3.Tepung digaulkan dgn planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4.Kemudian masukkan air gula & yis yg dibancuh td.
5.Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 1 kali ganda(anggaran dlm 1jam camtu lah)
5. Gorenglah hingga kuih bertukar warna coklat & hidangkan bersama teh panas dan cicah ngan kari ayam ..dijamin sedaap( sebelum goreng saya tuang sedikit minyak dalam adunan supaya tak melekat kat tangan bila nk menggoreng)

Kari Ayam Simple
mula2, tumis bawang besar, bwng putih, y tlh dptong dadu smpai naik bau....
2. kmudian, masukkn halia, kayu manis n bunga lawang

3. pas2, msukkn serbuk kari ayam y tlh dibancuh ngan air,
4. kaco smpai pecah minyak...
5. msukkn daun kari...
6. masukn ayam n gaul serata selama 2 mint..make sure rata la...

7. masukn kentang y da dpotong baji..
8. kacau rata...
9. masukkn sedikit shj air...jan bnyk2... nant x sedap....
10. masukkn garam n gula secukup rase...
11. tuang sedikit air asam....
12. gaul n jaga api smpai masak...
(kari ayam ni x bnyk kuah tp pekat)



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails