Followers

PAU KUKUS INTI KACANG


SALAM SEMUA.. ape citer ari ni yer? ada yg masak, kerje..rehat2..apepun didoakan semuanya bahagia disamping keluarga... hari ni masih x tercapai apa yg dihasrat kononya x nak masukkan entry lama2 tp x tercapai ada lagi entry kemarin yg x sempat..tak pelah jgn lebih dari seminggu dah le yer..nanti basi lak kan! pau ni request dari anak no dua gara2 dia tgok sama2 blog Maz ..senang2 jer trus suruh buat skrg..mujurler bhn2 dah ader...so resepi ni maz dapat dari mat gebu..saya copy resepi ni maz..mintak halal resepi yer dari tuan punya... tapi x segebu pemiliknya...

Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-Bahannya :-)
  • 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau - kita guna tepung hong kong
  • 1 camca teh Double-Acting baking powder
  • 1 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh garam
  • 25 g lemak sayur (shortening)
  • 100 ml air suam* - kita buh 115 ml
  • 30 g gula halus*
  • 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati) -
  • Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2

Cara membuatnya :-)

1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.


2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.

3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.

4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.

5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails