Followers

PULUT KUNING



Pulut kuning ni wat partner ngan rendangayam..resepinya ambik ngan Mat Gebu jugak....tapi cara perasakan garam tu kita wat macam mak kita...sory yer mat ubah sket...apapu2 kita kopi lagi resepi dari Mat Gebu


Bahan-Bahannya :-)

850 g beras pulut

3 inci kunyit hidup, atau 2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
2 cawan santan + 1 1/2 camca teh garam, kacau rata -part ni kita lebihkan 1sd besar garam dan tambahkan 1 1/2 sb gula gaul rata ngan santan gak
1 helai daun pandan, disimpul

Cara membuatnya :-)
  1. Kupas kunyit hidup (jika menggunakan kunyit hidup), cuci dan tumbuk, campur 1 camca teh air dan perah jusnya. Cuci beras pulut dan rendam, campur asam gelugor dan jus kunyit @ serbuk kunyit tadi. Gaul rata dan biar terendam 8 - 9 jam.
  2. Kemudian toskan pulat tadi, keluarkan asam gelugor, letak daun pandan dan kukus 10 minit. Kemudian alihkan pulut yang 1/2 masak tadi ke dalam bekas lain. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga santan habis. Gaul hingga sebati bersama pulut dan kukus balik 15 - 20 minit.
  3. Bila masak, balik2kan pulut dan jika tiada lagi pulut yang mentah, boleh dialihkan ke dalam bekas lain. Hidangkan bersama rendang ayam, kari atau lauk2 kegemaran...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails