Followers

TUMIS IKAN JEBONG

Menu ketiga ari ni....x sempat nak edit da gambar2 ni....ikan ni kat trg digelar ikan jebong..x tahu pulak istilah sebenar..sori yer nama2 ikan ni memang gagal trus...tapi kat sini dipanggil ikan ayam laut...kalau ader sesape yg tahu kasitau yer..leh tambah ilmu
Ikan ni peberet my hubby...yg susahnyer nak buka jaketnyer yg tebal tu..kalau kat trg penjual ikan leh tolong tp kat sabah ni x pulak diorg buat..sebab biasanya mereka bakar jer ikan ni..jadi terbuka sendiri la jaketnye tu...kalau my ayah pulak suka masak gulai....tp kalau mr. hubby tumis cam gini la peberetnyer....beli 2 ekor..yg 1 dah try bakar cicah air asam...sedap jgk...tp x nyempat nak snap, dah selamat masuk perut...

Okay...ni resepinyer

BAHAN
sekor ikan jebong dipotong
sebiji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
2 sb cili kisar
sedikit halia kisar
secawan air asam jawa(jgn terlalu pekat)
sedikit air
bawang besar dimayang bulat
garam dan gula secukupnya

CARA2
tumis cili kisar hingga garing kemudian masukkan bahan kisar yg lain
masak hingga terbit minyak...
masukkan pula air asam dan ikan...tambah air jika perlu
bila hampir masak perasakan secukupnya dan masukkan bawang besar.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails