Followers

GULAI IKAN TENGGIRI


Gulai ikan tenggiri ni mengingatkan ayah kat kg...kalau bab gulai memang his peberet la terutamanya kalau perap dulu semalaman ikan tu ngan garam...then baru gulaikan ikan tu...


Tapi yg saya gulaikan ni x perap ngan garam pong..nama gulai ni mok saya panggil gulai kunyit kuah(lengkuas)...senang dan sedap....

Ni resepinyer..

GULAI IKAN TENGGIRI
Bahan2
seketul ikan tenggiri besar(then potong 4)
4 cawan santan sederhana pekat(1 cwn santan pekat, 3 cwn santan cair)
1 biji bawang bombay dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
2 sb cili kisar
sekeping asam keping
2 biji cili merah belah 2
4 batang kacang panjang dipotong
1 biji tomato belah 2
garam, gula secukupnya

Cara2
panaskan santan dalam periuk
Masukkan bahan kisar dan biar seketika
masukkan ikan dan asam keping..biarkan seketika dalam api yg kecil
Pastu masukkan cili merah, kacang panjang dan tomato
Perasakan garam gula secukupnya

*untuk gulai yg lebih sedap lebih elok masak lama sikit dengan api yg kecil baru boleh hidangkan ngan nasi..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails