- 3 sudu besar marjerin/butter dicairkan
- Secubit garam
- 3 ketul ais
- 1 cawan air
- 3 cawan tepung gandum
- sebiji telur
- Satukan garam air dan ais.
- Telur di gaul bersama tepung hingga menjadi seperti serbukroti.
- Masukkan marjerin dan uli hingga sebati.
- Kemudian masukkan campuran air sedikit demi sedikit(jgn masukkan sekaligus nanti terlembik adunan)
- Leperkan doh dan gulung rapat-rapat seperti bentuk silinder. Biarkan sejam/bolehlah membuat inti.
- Hiris adunan setebal 1cm(hiris ikut keperluan makan sahaja.Doh yang lebih boleh disimpan dgn membalut dalam plastik dan disimpan dalam peti sejuk(boleh buat guna inti lain pulak)
- Leperkan hirisan tadi dan letakkan inti dan kelimlah guna tangan /alatnyer.
Bahan-bahan inti ikan
- Isi ikan yang direbus/dipanggang kemudian ditumbuk(sedap guna ikan selayang/sardin)
- 2 cawan santan sederhana pekat(saya guna santan kotak je)
- 3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
- 2 cm hali dihiris halus
- 1 sudu kecil halba(tak letak pun takpe tp kalau letak aromanya wangi)
- Garam, gula dan perasa.
Cara-cara
Campurkan semua sekali bahan dalam kuali dan goreng atas api sederhana sehingga kering.
Hati-hati letakkan garam supaya tidak terover masin.
dah siap..
No comments:
Post a Comment