- 2 cawan tepung pulut
- 1 1/2 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil air kapur
- secubit garam
- Air secukupnya
Campurkan semua sekali kecuali air
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh.
Ambik sedikit doh leperkan dan letakkan inti kemudian bulat-bulatkan.
Supaya tak meletup..terus menggoreng sebaik sahaja dibulat2kan.
Masak diatas api yang sederhana kecil dan sentiasa balikkan kuih sehingga masak..insyaAllah tak meletup.
Bahan-bahan inti ikan
- Isi ikan yang direbus/dipanggang kemudian ditumbuk(sedap guna ikan selayang/sardin)
- 2 cawan santan sederhana pekat(saya guna santan kotak je)
- 3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
- 2 cm hali dihiris halus
- 1 sudu kecil halba(tak letak pun takpe tp kalau letak aromanya wangi)
- Garam, gula dan perasa.
Cara-cara
Campurkan semua sekali bahan dalam kuali dan goreng atas api sederhana sehingga kering.
Hati-hati letakkan garam supaya tidak terover masin.
dah siap.
No comments:
Post a Comment