Bahan-bahan kuah
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 5 ulas bawang merah*
- 1 inci kunyit hidup*
- sedikit lengkuas*
- 2 sudu besar cili boh
- 2 sudu besar serbuk kari ayam
- dada ayam dipotong kecil
- sekeping asam
- 3 cawan santan sederhana cair
Bahan-bahan lain
- 1/2 kg Mee kuning
- sawi dicelur dan dihiris
- tauge
- telur rebus
- fish ball dan fish kek direbus sekejap
- cili merah dihiris
- limau nipis dihiris
- Bawang goreng
Cara-cara
Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan cili boh dan pes rempah kari ayam, masak hingga terbit minyak.
Masukkan ayam, asam keping dan santan.Perasakan garam,gula dan pak aji.Renehkan seketika hingga masak.Hidangkan bersama bahan-bahan lain.
No comments:
Post a Comment