Lepas makan buah rambai yang sedap tu..kulitnya jangan dibuang..teramatlah sedap kalau dibuat sayur lemak apalagi dicampur dengan sotong/ikan rebus..meletup rasanyer...
Bahan-bahan
Masukkan semua sekali dalam periuk...bila mendidih perasakan garam dan gula serta pak aji...kalau nak masukkan air rebusan ikan pun sedap juga...dah siap.
- Kulit rambai ikut suka banyak mana (rebus sehingga lembik dan perahkan jusnya..kalau tak masam gilerlah jadinya)
- Kacang panjang dihiris (optional)
- Petai(optional)
- 3 cawan santan
- sebiji cili merah dihiris
- sebiji bawang besar hiris memanjang
- 2 ekor ikan selayang(rebus bersama asam keping dan garam kemudian kisar isinya)
- Garam gula dan pak aji
Masukkan semua sekali dalam periuk...bila mendidih perasakan garam dan gula serta pak aji...kalau nak masukkan air rebusan ikan pun sedap juga...dah siap.
No comments:
Post a Comment