Resepi ni sangat menarik utk dicuba...sebelum ni saya antara peminat puding karamel biasa tu yg guna byk telur...then ternampak resepi ni kat blog nieza
Rasanya macam dadih pun ada sikit la..tapi saya tetap suka...u all pun boleh try this resepi
Ok ni resepinya...kalau nak pegi kat blog nieza pun boleh
Source: nieza
Bahan A
Gula 2senduk (guna senduk nasi)
Bahan B
Serbuk Agar-agar 1 paket (7g)
Air 4cawan Gula 21/2 senduk
Air 4cawan Gula 21/2 senduk
Bahan C
Susu cair 1tin (lebih kurang 400g)
Tepung kastard 2sudu
Vanilla 1sudu
* Campur sebati semua bahan C
Tepung kastard 2sudu
Vanilla 1sudu
* Campur sebati semua bahan C
1. Hanguskan gula spt buat karamel utk puding karamel yang lain gak... bila gula agak perang tuang air sikit.. pastu ketepikan.
2. Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api kemudian masukkan Bahan C. Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat.
3. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus. Bekukan dlm peti ais (saya bekukan semalaman), dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk)
No comments:
Post a Comment