Assalam/hi untuk yang sudi menjenguk di blog yg kurang aktif ini...ye lah blog ni cuma utk mengisi masa terluang dan cuba seboleh mungkin untuk mencoret sedikit kenangan utk akan datang..walaupun kadang2 on kadang2 off..
Menu kali ni ialah laksa penang...laksa penang kalau nak beli rasa x berbaloi..ciput jer ah RM2.50..sorang makan pun takcukup...jadi kalau buat sendiri lebih rasa puas hati..dan nak letak ulam ke telur ke bunga kantan ke..terpulang jer nak letak banyak mana kan!..nak makan bermangkuk2 pun x kisah kan2!
Ulam yang ada cuma timun , nanas dan kobis jer...kalau korang ada banyak lagi nak tambah terpulang la...
![]() | ||||||
Resepi ni saya buat ikut citarasa sendiri jer...dulu2 pernah tengok kakak buat...saya tulis kat bawah ni utk rujukan sesapa lah yer
LAKSA PENANG
Bahan2
1 bungkus laksa kering( guna laksa basah lagi best tp kat sini xde)
ulam2 (timun, kubis, nenas, tauge, cili padi dll)
Telur rebus
Bahan kuah
4/5 cawan air
4/5 ekor ikan selayang(rebus ngan garam dan sekeping asam keping)
2 sb cili kisar
2 kuntum bunga kantan
segenggam daun kesum
2 keping asam keping
5 biji cili padi (kisar) optional
3/4 biji bawang bombay
garam dan gula secukupnya
Cara2
jerang air dalam periuk hingga mendidih
Sementara tunggu mendidih kisar sekaligus isi ikan rebus ngan bawang, cili padi...masuk sekali air rebusan ikan tadi.
Pastu masukkan bahan kisar dalam air yg mendidih
Tulang ikan tadi beserta kepala kisar hancur dan tapis..campur sekali air tu kat dalam periuk
Pastu masukkan bunga kantan dan cili kisar beserta asam keping
Bila dah mendidih..perlahankan api, perasakan garam dan gula scukupnya
Biar dalam api perlahan lama sikit sebab makin lama makin sedap kuahnya ( jgn hangit dah lah yer)
Lepas masak hidang kan ngan laksa dan ulam
** lupa lak...laksa tu rebus ikut arahan kat plastiknya jer..hehe
No comments:
Post a Comment