Followers

KEMANA CIKGU NI MENGHILANG???


hehehe..bikin gempak tajuk ni kan!.. tapi mana cikgu ni..yer?...dah 3 hari tak kesekolah..dah ramai mencarinya kat fb..kawan2nye mahupun anak muridnya....rupa2nya...jeng3x...cikgu tu tak hilang pun cuma cuti seminggu sebab..sebab...sebab..dijangkiti sakit mata da....siapa lagi i la tu....cam rindulak meja tu walaupun bersepah jer tapi i suka..hehe tgkla kami dua beranak ni..masing2 posing ngan red eyes gitu...


ni dah terjangkit dari my baby la ni...sama2 En. Asben lagi tu..maka kami pun bercuti bersama2..kat umah jer... camana nak kluar kalau mata dah macam hantu...nak tgok lebih dekat lagi?? tgok kat bawah ni ...jangan pandang lama2 ..i x bertanggungjawab kalau korang pun terjangkit yer! heheehe






IKAN GOLEK..


Selamat malam semua...moga sihat2 selalu...saya kat sini dah dua hari cuti..sakit mata la pulak...cam hantu pocong yg merah matanyer tuu!..sama2 En.Asben lagi tu...nak menaip ni pun cam rabun2 jer...mujurla sekarang kat sek sedang exam percubaan..x terganggu la budak2 belajar..risau ni spm dah dekat tul...harap2 anak didikku bersedia untuk hadapinya...

hari ni nak masukkan entry beberapa hari lepas ikan golek...sebenarnya mak kita panggil ikan golek..tp caranya cam ikan percik...kita pun ubah sket stail mak kita..buat cam percik..kalau mak kita x bakar dia trus letak ikan dalam kuah tu...
ok kat bawah ni kita letak resepi yer..mana tahu ada yg nak cuba..

bahan2
2 ekor ikan kembung..yg besar lagi best rasanya - dibersihkan dan dikelar

5 ulas bawang merah kisar

seulas bawang putih kisar
1/2 inci halia kisar

1 inci lengkuas kisar

1/2 inci kunyit hidup di kisar
2 sb lada kisar
2 batang serai dikisar
sekeping asam
garam dan gula secukupnya
1 1/2 cwn santan pekat

1 batang serai diketuk

Cara2
Campurkan bahan kisar dengan santan dan didihkan di atsa dapur..
masukkan asam dan ikan seminit sahaja..keluarkan ikan dan bakar.
ketika bakar percikkan ikan dengan kuah (gunakan serai yg diketuk sbg alat) dan balik2 balikkan hingga ikan masak.
perasakan garam dan gula..

Masakkan kuah diatas api yg kecil hingga pekat.curahkan kuah keatas ikan tadi.

BABY NUHA..





Salam semua..takde keje ni rasa lak nak upload anak kecik kita yg dah berumur 2 thn lebih...seronok tengok keletah anak2 time kecik2 ni ader jer yang boleh buat kita ketawa...memang sunyi kalau dia xda....harap2 anak2ku akan menjadi insan yang berjaya didunia dan di akhirat,,,amiin

MEE GORENG BASAH


salam semua...ujung2 minggu ni nak bangun pagi pun cam malas jer...duk pikir apa nak wat tuk bekpes ari ni...intai2 dalam peti ais nampak mee kuning jer yg ader...x pikir lain dah trus goreng jer..alhamdulillah bertambah jgk asben makan...guna bahan2 yg ader jer utk mee goreng ni..kita suka masak basah sket..perah lak limau nipis kat atas...kalau ada lada jeruk lagi best...

tayang gak la resepi..

Bahan2
1/2 bungkus mee kuning
1 biji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
2 sb lada kisar
1 sb kicap manis
1 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sb sos tiram
gula dan garam
sawi dipotong
isi ayam dihiris nipis
limau nipis utk hiasan

Cara2
Tumis cili kisar hingga wangi, masukkan bahan kisar, biar seketika.
masukkan semua sos dan ayam.
bila ayam dah masak masukkan sawi dan mee kuning dan perasakan garam dan gula secukupnya. masak sekejap jer dan hias ngan limau nipis.

JAMBANGAN BUNGA DARI AZATIE SAYANG...



terima kasih diatas jambangan bunga ros yg sungguh cantik..K.Atie antara orang yg terawal saya kenal dalam dunia blogger...diharap persahabatan yang dibina ini berkekalan hendaknya...

IKAN BERENANG??


Salam hujung minggu semua kawan2 blogger....menyepi jap dua 3 hari ni...cuma p jalan2 umah kawan2 tp sbg sleeping reader jer...tgk2 resepi...cbuk jgk ni..tu yg x sempat nak tulis n3...
ok hari ni nak tayang resepi simple jer...tapi asben kita suker....dulu2 masa duk asrama kami panggil lauk ni ikan berenang..mungkin sebab masak cam gini banyak kuah...boleh ikan tu berenang2...hehe..
ekceli resepi ni ikan masak tumis jer cuma kelainannya tumis ni x kering tapi berkuah cam sup itu jer...maklumla tekak asben x sah kalau makan nasi x de lauk yg berkuah byk...

ok..kita tayang resepinyer..

Bahan2
2 ekor ikan kembung...leh gak guna ikan lain( kalau besar potong 2)
5 ulas bawang merah kisar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar air asam jawa
2 cawan air
garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar mayang

Cara2
Tumis cili kering hingga terbit minyak, masukkan bahan kisar dan goreng hingga garing masukkanpula air asam dan air hingga mendidh
Masukkan ikan dan perasakan garam dan gula
Bila hampir masak masukkan bawang besar..dan bila masak bolehlah makan dengan nasi putih.

KESIAN..NUHA SAKIT MATA!


Salam semua...harap hari ni menjadi lebih baik berbanding sebelumnya...dah 2 minggu dibelenggu masalah besar..semua ni dugaan dari Tuhan..alhamdulillah hari ni masalah tu selesai dengan baiknya..syukur pada Tuhan...



tapi kesian lak anak bongsuku ni ( setakat hari ni la..hehe) sakit mata lak..terpaksa ambik mc jaga kat rumah..takkan nak pergi hantar nursery lak..tak pasal2 terjangkit semuanya kat skul dia tu..


kalau dipikirkn kerja memang byk yg perlu diselesaikan kat skul tu..tp apa2pun family tetap diutamakan kan!...tengoklah matanya...bengkak dan merah..harap2 cepat sembuh yer sayang...
ok nak kluar jap kena p antar anak sek.. cik abg kita ada kursus awal2 lagi...terpaksa tukar job kejap jd driver lak...ok stop dulu dah bising harith tu mintak antar sekolah..padahal baru kul 11.30..bukan jauh pun sek...ni mesti nak jumpa kawan2 dulu2 ni..layan jer la...

SAYUR LEMAK KULIT RAMBAI




Resepi ni adalah salah satu peveret saya..kadang2 x mkn nasi ratah jer trus...sedap sebab rasanya masam2 kulit rambai tu...sayur macam ni sesuai gak untuk buah gajus muda..best tapi susah la nak jumpa...



bahan2..
kulit rambai 2 cawan(rendam ngan air grm 15 min, then cuci kmdn rebus..tunggu sejuk then ramas2 utk kluarkan rasa masam berlebihan)
2 ekor sotong di hiris (ikut suka la..saya guna sekor je sebab tu jer stok yg ada) segenggam ikan bilis..x letak pun x pe
sebiji lada merah dihiris memanjang
2 cawan santan

1/2 biji bawang besar dihiris

garam dan gula secukupnya..


Cara2
Didihkan santan bersama bawang besar, ikan bilis dan lada besar..

Kemudian masukkan sotong ngan kulit rambai..
perasakan garam dan gula dan boleh dihidang...

* jgn masak terlalu lama kalau terbit minyak x sedap la

ACARA MAKAN2 KAT SKUL

Salam semua..majlis ni dibuat atas sukarela cikgu cikgi kat sek...thanks jgk utk cikgu lelaki yg sporting turut membawa makanan jg..sedih jgk bila pikir pasal makan2 gini..biasanya ada sorang guru yg selalu jd ketua utk acara2 macam ni..sanggup dia jumpa sume guru dan bahagi2 tugas..ada yg kena masak nasi...bwk lauk, desserts..air... tp skrg dia dah pindah..kami buat suka2 jer..x paksa pun sapa nk bwk...leh bwk..x nk bwk bawak pinggan jer...tp terharu gak kerana sambutan tetap meriah dari kawan2...ok layan jer la 2, 3 keping gambor yg sempat d snap..x sempat nk amik byk..kebetulan saya ada byk klas ari tu...

tayang kasut jap..unik pulak..cam tikar..kepunyaan cikgu Atan...cantikkan!

sabar cikgu! banyak lagi tuuu...

Meja sapa lah yg bersepah tu aaa!

makan2..jangan malu....

NASI LEMAK IKAN BILIS


Salam hari minggu semua....masih tidur ke?...atau dah pikir2 nk masak yg istimewa hari ni?..saya lak lum pikir apa2 lagi nk masak apa..lauk kat peti ais pun dah bersih...hehe kena p pasar dulu la ni....

Apapun n3 kali ni kita nak masukkan apa yg sempat kita masak kemarin walaupun sibuk..kemarin menghadiri kolokium dari kul 730 hingga la 4.30..jd seawal jam 4 pagi dah masak utk bekpes ngan lunch trus...nasi lemak request by hubby...bahan2 pun dah ada..sambal tu kita campur ngan belen udang yg ada kat umah ni.....tgn kita kan macam robot jer time masak sempat lagi cuci kain bersih dapur..sampai kat Yayasan Sabah...sempat gak menguap 2,3 kali...hehehe


PULUT KUNING



Pulut kuning ni wat partner ngan rendangayam..resepinya ambik ngan Mat Gebu jugak....tapi cara perasakan garam tu kita wat macam mak kita...sory yer mat ubah sket...apapu2 kita kopi lagi resepi dari Mat Gebu


Bahan-Bahannya :-)

850 g beras pulut

3 inci kunyit hidup, atau 2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
2 cawan santan + 1 1/2 camca teh garam, kacau rata -part ni kita lebihkan 1sd besar garam dan tambahkan 1 1/2 sb gula gaul rata ngan santan gak
1 helai daun pandan, disimpul

Cara membuatnya :-)
  1. Kupas kunyit hidup (jika menggunakan kunyit hidup), cuci dan tumbuk, campur 1 camca teh air dan perah jusnya. Cuci beras pulut dan rendam, campur asam gelugor dan jus kunyit @ serbuk kunyit tadi. Gaul rata dan biar terendam 8 - 9 jam.
  2. Kemudian toskan pulat tadi, keluarkan asam gelugor, letak daun pandan dan kukus 10 minit. Kemudian alihkan pulut yang 1/2 masak tadi ke dalam bekas lain. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga santan habis. Gaul hingga sebati bersama pulut dan kukus balik 15 - 20 minit.
  3. Bila masak, balik2kan pulut dan jika tiada lagi pulut yang mentah, boleh dialihkan ke dalam bekas lain. Hidangkan bersama rendang ayam, kari atau lauk2 kegemaran...

RENDANG AYAM



masih lagi n3 tertunggak.....rendang ni kita wat masa majlis mkn2 hari jumaat lepas bersama kawan2 kat sek. walaupun dah penghujung Syawal tp masih sempat jgk buat...biasanya saya slalu buat laksa..x pun puding jer...kali ni rasa nk wat yg lain pulak...belek2 resepi kawan2 teringat lak cik mat buat rendang ayam kampung ngan pulut kuning...maka terhasillah projek ni...alhamdulillah habis jugak yg kita buat...penat pun berbaloi-baloi! cuma kita xde ayam kampung kita wat ayam bandar jer..dan saya suka stail family wat rendang sampai hancur ayamnya..mak kita biasa guna rempah cap bunga ros dan x guna rempah kari..tp stok rempah kita dah habis..so kita buat ikut stail mat Gebu... kita kopi yer mat...


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam kampung, dikerat sederhana besar, cuci dan toskan -kita guna ayam bandar
Santan kelapa secukupnya
Air panas, jika perlu

2 helai daun kunyit, hiris halus

3 helai daun limau purut

1/2 camca besar gula melaka
2 keping asam gelugor

2 camca besar penuh kerisik
2 camce besar cili kisar
1 1/2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna rempah "Baba's")
kita pun guna Baba's
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)

13 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1
1/2 inci halia

1 inci lengkuas
3 biji buah keras
15 biji cili padi (optional)

1/2 inci belacan

1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus

BAHAN TUMIS :-)

4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

2 biji buah pelaga


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rempah kari dan cili kisar, disatukan bersama bahan2 kisar halus, kacau sebati dan ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar + rempah kari dan cili kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak dan garing.
  2. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan sehingga ayam tenggelam, masukkan garam secukup rasa. Masak dengan api besar hingga mendidih. Perlahankan api dan renih hingga hampir pekat dan mula empuk.
  3. Masukkan kerisik, daun limua purut, asam gelugor dan gula melaka, kacau rata. Jika ayam masih keras, boleh tambah air panas. Kacau dan terus memasak hingga kering dan ayam lembut.
  4. Bila rendang kelihatan pekat dan kering, masukkan hirisan daun kunyit, kacau rata. Biar masak sekejap, rasa dan jika perlu tambah garam. Boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai. Pastikan rendang anda betul2 sejuk sebelum menutupnya.
CATATAN MAT GEBU :- Mat guna ayam kampung muda, jadi masa memasak agak singkat. Satu lagi perihal garam, cukup setakat rasa lemak2 masin, ini kerana bila rendang kering, rasanya sedang elok. Jika suka boleh letak serbuk perasa. Kacau sekali sekala yea, sebab "renih" ni guna api kecil saja...

KANGKUNG GORENG BELACAN


Sayur kangkung ni masak ngan kari ayam hari tu..walaupun simple tp tetap sedap tau...abis i ratah tau!...resepinyer senang jer tumis bawang putih yg diketuk...then masukkan ikan bilis + belacan yg telah ditumbuk ,then masukkan kangkung ngan hirisan cili merah, klaau nk pedas guna cili padi , perasakan grm dan gula..masak sekejap jer tau! x best kalau mkn sayur yg terlebih masak..

KARI AYAM


salam hari anam (Sabtu) Semua..sudah ngorok(tidur) ke?..maklumla esok x keje kan! Saya hari ni mengahadiri kolokium Kajian Tindakan yg diadakan di bangunan Yayasan Sabah...yg mana ada 8 org guru dari sek kami membentang kajian tindakan mereka..Syabas buat kawan2!!..kolokium ni berlangsung dari jam 7.30 am hingga la 4.30am...walaupun penat tp byk input berguna yg boleh kami ambil...nantila kalau ada gambar saya upload..

pejam celik..rupanya dah 5 hari x update blog..dan tau2 jerlah byk lah bhn2 yg tertunggak..takpela..yg penting x berkubur dah la!

okb ni resepi kari ayam yg dah habis ditelan beberapa hari lepas...resepi ni wat ikut citarasa


Bahan2

1) Seekor ayam
2) Bawang merah 5biji(kisar)
3) bawang putih 5 biji juga(kisar)
4) halia 1 inci di kisar
5) 1 biji cili belah dua hiasan jer
6) bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga serta daun kari.(utk tumis)
7) sedikit kerisik
8) Santan 2 cawan
9) Serbuk kari daging 2 sb
10) sekeping asam keping
garam dan gula secukupnya


Cara2
1)kemudian tumis bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis.
2)Masukkan bahan kisar dan daun kari
3)tumiskan semuannya hingga nampak kekuningan,baru masuk rempah daging.
4)masukkan pula santan, ayam dan asam keping
5) bila ayam hampir masak masukkan kerisik dan renehkn dgn api yg kecil hingga ayam masak.. tutp api bila sudah masak


SELAMAT BERJUANG SEMUA PELAJAR PMR

gambar hiasan kelas ting.4 Alamanda

Pejam celik pejam celik..dah nak PMR esok... walaupun tak mengajar ting. 3, harap2 semua pelajar tingkatan tiga kat seluruh Malaysia dapat bersiap sedia dengan sebaik mungkin..harap2 ibubapa melihat kelengkapan utk peperiksaan sudah tersedia, kad pengenalan pelajar dan slip pepriksaan...maaf cakap yer..sepanjang saya menjadi SU SPM setiap hari ada pelajar yg hilang slip Peperiksaan..lupa bawak IC, x de pensil, xde kalkulator...malah ada yg datang lewat juga


x lupa juga yg paling penting kesihatan anak2 jgn diabaikan.....tidur mesti cukup...makan pun mesti jaga (bagi ibubapa mesti sediakan sarapan yg sihat supaya anak2 dalam keadaan bersedia dan yakin utk menjawab) Doa untuk anak2 juga mesti diiringi bersama...kerana doa ibu InsyaAllah dimakbulkan Tuhan....

SAMBAL TEMPOYAK UDANG



Ni resepi hari ni tau..ok berjaya gak hari ni nak masukkan entry terkini... udang ni masak utk mkn mlm ni... dah lama simpan resepi ni...ngam2 lak asben wat blk udang ..walaupun x ckup bhn ttap sedap thanks kak liza...ok resepi kat bawah ni copy dari kak liza yg glamer tu!! mintak halal yer...


SAMBAL TEMPOYAK UDANG


Bahan

500 gm udang sederhana besar [buangkan kulit]

2 papan petai [ambil isi] - x letak takde kat umah

3 sudu besar tempoyak

2 helai daun kunyit [koyakkan] - pun x letak

1 sudu kecil gula

Garam secukupnya


Bahan Mesin

5 tangkai cili merah -saya guna cili boh jer

7 tangkai ciliapi

5 ulas bawang merah

Cara

1. Masukkan bahan mesin, tempoyak dan daun kunyit dalam periuk.

2. Masakkan sehingga naik wap. Kacau rata.

3. Masukkan petai, udang, gula dan garam.

4. Kacau rata dan masakkan sehingga agak pekat.

5. Masukkan dalam pinggan dan hidangkan.

PENGAT LABU



SALAM Isnin ....wat per ari ni..saya? tentulah masuk kerja cam biasa...teringatlak saki baki labu pemberian jiran...teringin lak nak makan manis2...maka jadilah pengat labu ni.....rasa labu yg lemak2 buatku rasa khayal sekejap menikmatinya...



Bahan2
200gm labu potong kiub dan rebus hingga hampir empuk
3 cawan santan
gula melaka secukupnya
secubit garam
2 helai daun pandan disimpul

Cara2
Masukkan santan bersama2 gula melaka dan daun pandan..
kacau sentiasa supaya x berketul...
bila jer mendidih masukkan labu dan garam..
didihkan sekejap jer..jgn biar terbit minyak..x best nanti...
ok dah siap..leh makan panas2 atau disejukkan pun sedap jgk

LABU MASAK LEMAK



Ada lagi menu kemarin..masak labu..hari tu masa makan kat restoran sini makan sayur ni sedap btul..pastu ada pulak rezeki..mekacih pada kak Zah jiranku yg pernah jaga anak2 saya masa kecik dulu menghantar buah labu yg ditanam kat umah dia..pe lagi trus wat masak lemak..yg bestnye asben suka sgt kita masak lauk ni..kembang gak lak hidung kita bila skali skala kena puji..hehhe
ok ni resepinyer yer


BAHAN

200gm labu dipotong kiub
3 ulas bawang merah ditumbuk
2ulas bawang putih ditumbuk
segenggam ikan bilis ditumbuk
sedikit belacan ditumbuk
3cwm santan
sedikit garam
sedikit sayur manis( mak saya panggil cekur manis)
6 biji cili padi ditumbuk..ikut kepedasan korang lah

Cara2
satukan santan ngan bahan tumbuk hingga mendidih.
Masukkan labu hingga hampir masak dan masukkan syur manis..perasakan garam secukupnya..
dah siap..

PAU KUKUS INTI KACANG


SALAM SEMUA.. ape citer ari ni yer? ada yg masak, kerje..rehat2..apepun didoakan semuanya bahagia disamping keluarga... hari ni masih x tercapai apa yg dihasrat kononya x nak masukkan entry lama2 tp x tercapai ada lagi entry kemarin yg x sempat..tak pelah jgn lebih dari seminggu dah le yer..nanti basi lak kan! pau ni request dari anak no dua gara2 dia tgok sama2 blog Maz ..senang2 jer trus suruh buat skrg..mujurler bhn2 dah ader...so resepi ni maz dapat dari mat gebu..saya copy resepi ni maz..mintak halal resepi yer dari tuan punya... tapi x segebu pemiliknya...

Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-Bahannya :-)
  • 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau - kita guna tepung hong kong
  • 1 camca teh Double-Acting baking powder
  • 1 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh garam
  • 25 g lemak sayur (shortening)
  • 100 ml air suam* - kita buh 115 ml
  • 30 g gula halus*
  • 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati) -
  • Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2

Cara membuatnya :-)

1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.


2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.

3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.

4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.

5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba

BERATKAN TIMBANGAN??

gambar hiasan jer

Tengok tajuk tu mungkin boleh jd double meaning kan!..ni bukan pasal nak kasi besor badan.. gila ke ape klau saya ni mau besorkan badan lagi..sah2lah nanti naik kete pun x muat kalau makin membeso...

ni cerita pasal penjual2 kat pasar yang selalu ambik mudah pasal timbangan diorang...padahal dalam Islam terang2an dah bagitau itu dosa yg besar... biasanya bila hari pertama persekolahan awal tahun pasti ini antra topik yg saya suka kongsi bersama pelajar...sebab ilmu matematik adalah antara asas kehidupan..bermula dalam rumah lagi pembelajaran matematik bermula secara langsung atau tidak..paling simple kita beli biskut kat anak2 mintak diorang makan dan bahagi sama2..maka operasi bahagi pun bermula...dan contoh lain bila jer kluar rumah pun matematik berjalan seiringan...jarak perjalanan pergi ke pasar/kedai/sekolah..dan purata kelajuan pun berlaku....dan byk lagi contoh2 yg ada disekeliling hidup kita...

ok..berbalik pasal berat timbangan tadi..pernah tak korang tertipu? saya selalu pesan ngan pelajar2 saya tanpa ilmu matematik kita sentiasa ditipu setiap hari..contoh, saya sentiasa lihat org yg menjual ikan timbangan nye x ckup 100gm lagi utk sekilo tp dia cincai2 cakap harga utk sekilo..saya slalu tegur penjual begini ..bukan niat saya utk berkira tp utk mengelakkan mereka berdosa atas kesilapan yg mungkin tidak disengajakan atau memang sengaja lah tu...


Pernah saya membeli ikan yang berharga RM5 sekilo..dan bila si penjual menimbang terlebih 100gm dan dia cakap ambiklah cikgu RM6.50 jela.. padahal kalau kita kra harga utk 100gm hanyalah RM0.50..sepatutnya nilai ikan itu hanyalah RM5.50...slalunya saya akan tegur btul ker tu..dan kerapkali jgk saya tgok pembeli2 lain disebelah saya membayar sahaja tanpa menyedari mereka telah tertipu....


bukan semuanya begitu..ada juga yg jujur mengira menggunakan kalkulator...cuma kdg2 saya terkilan dengan sikap penjual yg tidak ada keinginan utk bersedekah ..contohnya bila diorang kira harganya RM10.10 dan saya byr guna duit RM50.00 ..pastu saya tgok si penjual ni x der duit kecik utk bayar baki saya..dia tanya saya ada tak seposen? saya cakap xde...sanggup dia pergi bertanya dengan beberapa penjual lain utk memulangkan baki 39.90 kepada saya...sukarkah utk bersedekah seposen kepada pembeli?..walaumacamanapun saya tidak menyalahkan penjual2 ini terpulang kepada nawaitu mereka jugak..cuma saya ingin kongsikan sedikit sketsa kehidupan yg kita sedang lalui setiap hari...

Tetapi masih ramai penjual di luar sana mempunyai hati yg mulia..pernah juga saya membeli sayur dan mereka ada je lebihkan sayur seperti cili padi...apa pembeli akan nilai kepada penjual begini? hati pembeli pun gembira dan yg pasti pembeli ini akan datang lagi dan menghebahkan pd yg lain bukan?...jadi benarlah..kepada sesiapa yg bersedekah dgn seikhlas hati pasti dimurahkan rezeki oleh Tuhan..

okey itu jer celoteh utk pagi ni..nak masak2 sikit ..dan siap2kan persediaan ke sekolah esok utk diri sendiri, asben dan anak2..ingatlah kerja yg penuh keikhlasan akan mendapat balasan yg baik dari Tuhan tidak kira kita ni pekerja yg hebat atau surirumah sahaja...ganjarannya tetap tinggi disisi Tuhan..bye!

NASI GORENG ...

Pagi Ahad yg cukup relaks..blum mula lagi tu..baju lum gosok lagi baru jer siap cuci kain dan lipat kain yg dah menggunung ngan jayanya...ari ni seperti yg dijangkakan saya terlewat bangun..kul 6 baru bgn...padahal asben janji ngn kawan2 kul 6 bertolak pi mancing..apa lagi kelam kabut trus..ampun yer bang isterimu ni sangat penat..xceli dah timing jam pun..tp bila dgr cepat2 matikan..hehehe..sarapan pun asben x nyempat..mujur dia dah janji ngan kawan2 bekpes kat luar jer...lepas je asben pg saya meneruskan aktiviti tidur sampai kul 8..mujur anak2 pun seperti memahami..semuanya bgn lambat...hehee
bila buka esbok.. terkejut monyet jap tgok sume bhn masak sumenye clear...warghh malasnya nk shoping kat pasar....mujur ade nasi smlm kugoreng jer dgn bhn yg tinggal ciput jer..tp bila kena ngan kopok goreng..laju gak anak tekak ni makan.. ok layan jer nasi goreng ni yer!!


Nak tempek gak resepinya walau pun nsi goreng jer

Bhn2

2cwn nasi
4 ulas bwg putih dicincang

1/2 biji bwg besar cincang gak

1 sb cili kisar
sekor sotong dihiris
seketul sosej
hiris
sayur2..letak karet jer..dah itu je yg ade
sebiji telur


cara2

tumis bawang putih dan bwg besar hingga garing, masukkan cili kisar goreng seketika.

pastu masukkan sotong ngan sosej..bila hampir kering masukkan telur hingga setengah masak trus masukkan nasi dan karet, gaul rata..perasakan garam dan sedikit gula...hidang apabila masak.

KEM AKADEMIK SPM 2010



Salam sabtu..hari yg betul2 memenatkan tapi dalam masa yang sama terasa sungguh puas kerana apa yang dirancang berjalan dengan jayanya.....kem ni bermula hari jumaat kul 2.00 bermulanya pendaftaran pelajar ting.5 yang terpilih mengikuti kem ni..sasaran pelajar kepada yang memperoleh gagal BM dan BI...tujuannya utk mencari punca kelemahan dan bagi tips supaya mereka lulus dalam SPM sebenar...sasaran kedua kepada pelajar cemerlang dan boleh dibantu utk mendapatkn A+...insyaAllah..kem ni sebenarnya dua dalam 1..kem akademik diurus oleh unit KOKUM yg mana saya bertugas sebagai bendahari..dan bengkel akademik pula diurus oleh Unit Kurikulum diketuai oleh Penyelaras ting.5 dan SU SPM..saya ler tu..maksudnya sepanjang aktiviti berlangsung saya dan kawan2 kena bertugas..jd byk jgk gambar yg sempat saya snap utk dijadikan kenangan...siapa yg sudi leh lah baca sampai habis yer..
mula2 sekali nak tayang gambar sewaktu pendaftaran...jumaat kul 2pm ..tapi saya dah terpacak kat situ dari jam 1 lagi bimbang jugak ada yg datang awal kan!..time ni terpaksa bawak haziq ikut sama xde org nak jaga kat umah...mujurla x buat perangai kat situ...



selepas tu diorg berkumpul kat dewan dan diberi taklimat kem oleh komanden cikgu Salleh tentang aturcara program dan persiapan tempat tidur...pompuan tidur kat dewan jer dan budak lelaki kat kelas.. bengkel terus bermula dengan subjek matematik..turut terlibat sebagai fasilitator..penceramahnya ketua panitia kami En. Chia Mun Meng.. berakhir kul 5.30.. balik jap kat umah dan masak utk asben ngan anak2 lauk sardin jer yg penting x berlapo diorang kan!



Kul 7.30 malam pergi balik kat skul..time ni hujan lebat tul..saya drive cam kura2 jer..x nampak jalan ..tawakkal jer..malam tu pulak bengkel Bahasa Inggeris berlangsung..pengetua kami datang memantau..alhamdulillah x byk yg dia komen,,kira okler tu...bengkel BI diketua oleh Pn Harjit Kaur bersama2 guru2 bahasa inggeris..ramai jugak guru2 lelaki datang sukarela jd pak guard malam tu..tima kaseh yer semua!bengkel berakhir sampai kul 11 malam..x pernah drive selewat tu,,jalan pun sunyi jer..dahlah saya ni penakut...hehehe


Hari sabtu bermula seawal 7 pagi..time ni saya x dapat datang dah sakit badan dibuatnya..mujurlah kami dah berbagi kerje..tp x sedap ati jugak lepas bekpes sama family pekena roti canai kat kedai mamak..trus p sek jam 9pg sampai jer dah terlepas bengkel BM yg diketua oleh En Saliman..bengkel sejarah pun dah mula oleh En. Johny selaku penyelia Petang kat sek kami..tapi apa yg lebih mengejutkan saya bila datang ialah kawan saya (warden asrama , rumahnya dimasuki pencuri malam sewaktu kami sama2 di dewan..kesian betul, habis laptop, kamera, MP3 dan duit dalam dompet diambiknya..tp dompet x pulak dia ambk..pencuri tu umpil gril dibelakang..maklumla hujan lebat smlm mana lah dgr..sudahlah gajinya bulan ni x masuk gara2 kesilapan kerani..sudah jatuh ditimpa tangga..sempatlah kejap kami pg melawatnya di rumah warden..


Sementara tunggu polis datang sempat jgk periksa beg budak2 kem..bukan menuduh budak2 tu cuma sebagai tindakan yg perlu
dibuat oleh kami sebagai penyelaras..tp x jumpa apa2 la..kul 1pm pulang jap umah sempat lagi pg open house jiran makan mihun sup dan rojak buah..sedap tul...kul 2 bermula bengkel terakhir iaitu sains dan matematik tambahan yang diketuai oleh En Salleh dan Pn Jamu Jamari...



Kul 3.30pm kaunselor mengisi slot kosong sambil menunggu perasmi datang iaitu Pn. NoorAtiqah, Pengerusi PIBG sekolah selaku penganjur kem ni dan sempat menyerahkan sumbangan sebanyak RM1000...kem berakhir lebih kurang kul 5....tapi yg herannya kan mataku ni masih bertahan skrg yg mana jam sudah menunjukkan kul 2 pagi..hehe pasti esok tido jer ni..ok cukuplah en3 utk ari ni..esok lagi lah yer









IKAN KUKUS SOS TIRAM

Salam hari sabtu semua...masih banyak open house yg perlu dipenuhi ker?...saya pun masih terima jemputan hari ni...dan seperti yg kuduga..badanku naik macam dipam2..ramai yg jumpa saya mesti tegur ..nape badan cam di pam2?? OMG...camne nak kurus balik ni..help2!! sendiri cari pasal sendiri tanggunglah kan!
ops lupa lak..ikan yg kat bawah ni lah hasil mancing asbenku yg tercinta ari tu.....dah gila mancing btul skrg ni..esok pergi lagi....jgn tukar kerjaya dah le yer bang oii...harap2 dapat yg laaagi besor...
ikan ni saya masak stim jer..bahan2 pun ikut apa yg ader jer kat umah..skrg ni kan cam malas btul pergi pasar..sebab tu la byk stok dah xde...kalau nak cuba tgklah resepi tu..kalau ikan fresh bakar kosong gitu jer pun dah sedap kan!...


Bahan2
seekor ikan putih/ ape2 jer lah dah yg ni jer asben saya dapat..
sedikit garam
2 sudu besar sos tiram
sebiji limau nipis ambik jusnya
2 btg serai diketuk
6 biji cili padi..bergantung ler nak pedas camaner kan
3 ulas bawang putih di ketuk kasar
sebiji bawang besar dimayang
4 btg kacang buncis
setengah biji karot dipotong memanjang
sedikit halia dipotong memanjang

cara2
gaul ikan ngan garam, sos tiram,bawang putih, jus limau, cili padi dan serai. kukus sehingga hampir masak lepas tu baru ditabur bahan2 lain dan kukus hingga ikan masak..hidangkan ngan nasi panas..sedap..

AYAM TUMIS PEDAS

Salam semua..bermula lagi siri entry tertunggak..harap2 ni yg terakhir..lepas ni kalau boleh nk masukkan yg terkini jer..hehehe yew ker tu!!
resepi kat bawah ni wat bekal utk asben mancing malam jumaat lepas...cepat dan senang maklum ler ari khamis tu duk kat skul sampai kul 4 lebih..pastu balik trus jer masak..asben nk pergi mancing kul 7 lbh..cam robot kejap...mujur le sempat siap masak on time....asben x kisah sgt masak ke tak tp sama jgk kalau x msk utk dia kena masak jgk utk anak2..jd x yah membazir kan!...berhasil jgk la asben pg mancing dapat gak la walau sekor jer...baru jer siap masak tadi nanti kita tayang...kalau nak try leh tgk resepi kat bawah
Bahan2
1/2 ekor ayam dipotong kecil
1 biji wang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 sudu besar cili boh
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula sebagai perasa
1 biji bawang besar dimayang utk hiasan(optional)
2 sudu besar minyak utk menumis

cara2
tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing, masukkan cili boh biar sehingga cili masak(naik minyak..eh cam x betul je tu ops silap, terbit minyak la) kemudian masukkan air asam jawa bersama ayam...tutup kuali hingga ayam masak kmdnn perasakan garam dan gula..taraaa..da siap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails